Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op smaak
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op dranksoort
Zoek op beoordeling
Zoek op smaakprofiel

Wijnhuis Domaine de l’Arjolle

Domaine de l’Arjolle is een van de meest populaire wijnhuizen van Zuid-Frankrijk. Vanaf de oprichting van het wijnhuis staan kwaliteit, diversiteit en de drinkbaarheid van de wijnen hoog in het vaandel. Daarnaast staan zij ook bekend om hun duurzame wijnbouw en zijn ze aangesloten bij Terra Vitis. Wat dit betekent voor het wijnhuis en de wijnen van Domaine de l’Arjolle lees je in dit artikel.

 

De historie van Domaine de l’Arjolle

Dit Franse wijnhuis werd opgericht in 1974 onder leiding van de twee broers Prosper en Louis-Marie Teisserenc. Beide waren visionairs en zeer vooruitstrevend in de wijnbouw. Ze richtten zich al vroeg op de vernieuwing van de druivenrassen met de introductie van Cabernet Sauvignon, Merlot en Sauvignon Blanc in het Languedoc gebied. Binnen 4 jaar werden hun inspanningen beloond door het bottelen van het eerste jaartal.

In 1985 werden Charles Duby en Guilhem de Fozières toegevoegd aan het team van Domaine de l’Arjolle. Zij brachten een nieuwe visie met zich mee over de cultuur en de werkwijze van het wijnhuis, waarbij met respect wordt omgegaan met het milieu. Dit leidde later tot de samenwerking met Terra Vitis, een nationale federatie van wijnboeren op het gebied van landbouw en milieu in Frankrijk.

Ook vestigden in 2004 de zonen François (zoon van Louis-Marie) en Roch (Zoon van Prosper) zich in het bedrijf.

 

Wijngaard in Languedoc-Roussillon

Domaine de l’Arjolle sloot zich in 2002 aan bij Terra Vitis wat zorgde voor een milieuvriendelijke aanpak. De hoofddoelstellingen van deze organisatie zijn het zorgen voor een sociaal duurzaam gewas, een economisch winstgevende wijnbouw en het verlagen van de impact op het milieu. Daarnaast is ook transparantie een essentieel aspect; het proces is van stok tot fles volledig traceerbaar.

Vanaf begin af aan zijn kwaliteit, diversiteit en de drinkbaarheid van de wijnen belangrijke kernwaarden van het wijnhuis. Door de jaren heen hebben zij zich ontwikkeld tot expert in het maken van smaakvolle en betaalbare wijnen. Dankzij het gebruik van zowel oorspronkelijke druivenrassen als nieuwe druivenrassen voor het Lanquedoc gebied, hebben zij een merk opgebouwd dat bekend staat om haar kwaliteit en vernieuwing.

De wijnen van dit wijnhuis vallen onder het Côtes de Thongue gebied, waar zich een grote diversiteit aan terroir bevindt. Hierdoor kunnen zij veel verschillende druivenrassen telen. Zo staan cabernet sauvignon en grenache op vrij zware grond (klei en kiezel), terwijl syrah het beter doet op mergel en kalk. Voor de witte druivenrassen zoals sauvignon blanc, chardonnay, muscat en viognier, zijn de vruchtbare hellingen met zanderige mergelbodems ideaal. Merlot en cabernet franc tot slot voelen zich thuis op alluviale gronden (afzettingen van rivierslib), die het water goed vasthouden.

 

Het assortiment van Domaine de l’Arjolle

De familie produceert ongeveer twintig verschillende wijnen, waarvan de rode wijnen over het algemeen vol en krachtig zijn en rijpen op eiken vaten of foeders. De witte wijnen zijn rijp en rond. Dankzij het rijpen op de lie (het gistbezinksel), krijgen de witte wijnen extra aroma’s en een voller mondgevoel.

Bent u benieuwd geworden naar de wijnen van Domaine de l'Arjolle?

Bekijk hier het hele assortiment  

Domaine de l'Arjolle wijnhuis
Even geduld a.u.b.