Hoe lang kun je rode wijn bewaren?

Hoe lang kun je rode wijn bewaren?

vrijdag 21 januari 2022  |  Categorie: Wijn serveren en bewaren

Vraag je je ook wel eens af hoe lang rode wijn houdbaar is? Je bent niet de enige! De houdbaarheid van rode wijn hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats is er natuurlijk een groot verschil tussen een dichte fles rode wijn bewaren en aangebroken rode wijn bewaren. Ook zaken als de structuur, de leeftijd en het kwaliteitsniveau van de wijn kunnen van invloed zijn op hoe lang rode wijn goed blijft. Hoe het precies zit met het bewaren van rode wijn lees je in dit artikel.

Hoe lang kun je geopende rode wijn bewaren?

Eerlijk is eerlijk, als je een rode wijn eenmaal geopend hebt, is dat het begin van het einde. Wat er namelijk gebeurt, is dat er zuurstof bij de wijn komt, die ervoor zorgt dat de wijn gaat oxideren. Makkelijker gezegd: vanaf nu gaat de wijn langzaam maar zeker in azijn veranderen en er dus niet lekkerder op worden. Maar niet getreurd; dat proces gaat niet over één nacht ijs! Daarom kun je rode wijn ook na openen nog bewaren. Een precies antwoord op de vraag ‘hoe lang is rode wijn geopend houdbaar?’ is lastig te geven. Voor de meeste rode wijnen geldt dat ze na openen nog wel een dag of twee à drie goed blijven. Bepaalde luxe rode wijnen, zoals rode Bordeaux van hoog niveau, kunnen na openen nog wel tot een week goed blijven.

Hoe lang rode wijn open kan staan hangt in de eerste plaats af van de structuur en de kwaliteit van de wijn. Hoe meer tannine, alcohol en/of suikers een rode wijn heeft, hoe langer je ‘m kunt bewaren. Luxere wijnen kun je over het algemeen langer bewaren na openen dan goedkope. Daarnaast zijn de leeftijd van de wijn en de manier waarop de wijn gemaakt is van invloed. Een oudere wijn oxideert na openen veelal sneller dan een jongere. Ook wijnen die gemaakt zijn met weinig toegevoegd sulfiet kunnen sneller achteruitgaan. Houtgerijpte rode wijnen kunnen vaak juist weer wat beter tegen zuurstof. Behalve de status van de wijn is de manier waarop je de geopende wijn bewaart van invloed. Hoe meer je het contact met zuurstof weet te reduceren, hoe langer de wijn goed blijft.

Zo bewaar je geopende rode wijn

De volgende tips helpen je om zo lang mogelijk van je geopende fles rode wijn te genieten:

  • Doe de kurk terug in de fles na het uitschenken van de wijn.
  • Bewaar de wijn op een donkere, koele plek, bij voorkeur in de koelkast. Dit klinkt misschien raar voor rode wijn, maar een lagere temperatuur vertraagt het oxidatieproces. Zorg ervoor dat je de wijn een half uur van tevoren uit de koelkast haalt als je er weer van wilt drinken; zo kan ‘ie langzaam op temperatuur komen.
  • Bewaar de wijn rechtop, niet liggend. Wanneer je de fles neerlegt wordt de wijn immers aan veel meer zuurstof blootgesteld.
  • Wanneer je regelmatig een geopende fles wilt bewaren, kunnen we de Private Preserve gasfles van harte aanbevelen. Met dit simpele en goedkope wijnbewaarsysteem kun je geopende wijn dagen goed houden zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

Hoe lang kun je ongeopende rode wijn bewaren?

En dan nu de vraag ‘hoe lang blijft rode wijn ongeopend goed?’. Ook voor het bewaren van rode wijn die niet geopend is geldt dat zowel het kwaliteitsniveau van de wijn als de manier waarop je de rode wijn bewaart van invloed zijn.

De meeste rode wijnen worden gemaakt om meteen te drinken. Dit type rode wijn is – mits op de juiste manier bewaard – meestal op z’n best tot zo’n twee à vijf jaar na aankoop. Hierbij geldt dat goedkopere wijnen meer aan de ondergrens zitten en wijnen van een iets hoger niveau meer aan de bovengrens. Ook voor ongeopende rode wijn geldt dat sappige, fruitige, lichtere rode wijnen meestal iets minder lang houdbaar zijn dan volle, krachtige, houtgerijpte rode wijnen met meer tannine en alcohol. Wijnen die gemaakt zijn met weinig of geen toegevoegd sulfiet, zoals bepaalde natuurwijnen, kun je soms het beste binnen een jaar opdrinken.

Lees ook: Wat is sulfiet en waarom zit het in wijn?

Een klein deel van de rode wijnen wordt echt gemaakt om te bewaren. We noemen dit type rode wijn ook wel kelderwijn. Een dergelijke wijn kun je niet alleen lang bewaren, de wijn wordt ook daadwerkelijk nog lekkerder doordat hij verder rijpt in de fles. Sterker nog, het is vaak zelfs zonde om een bewaarwijn al jong open te maken: dit heet ook wel ‘kindermoord’. Klassieke voorbeelden van kelderwijnen zijn hoog niveau rode Bordeaux, Hermitage en Côte-Rôtie uit de Rhône, Barolo, Brunello di Montacino of hoog niveau Californische Cabernet Sauvignon. Grofweg zou je kunnen zeggen dat je rode bewaarwijnen zo’n tien tot twintig jaar kunt bewaren. Natuurlijk verschilt de precieze houdbaarheid van wijn tot wijn.

Zo bewaar je ongeopende rode wijn

Het bewaren van drinkwijnen komt minder nauw dan het bewaren van kelderwijnen - zeker wanneer ze niet lang liggen voor je ze opent. Toch is het ook voor drinkwijnen zinnig om in ieder geval te zorgen voor een donkere, koele plek met een redelijk constante temperatuur. Als je rode wijn echt voor de lange termijn wilt bewaren is het verstandig om te investeren in een wijnkoelkast of eventueel een wijnkelder. De volgende vuistregels zijn handig voor het optimaal bewaren van rode wijn:

  • Bewaar de wijn op een donkere plek; van (fel) licht gaat wijn sneller achteruit.
  • Bewaar de wijn op een koele plek; een graad of 12 is ideaal. Belangrijker dan de precieze temperatuur echter, is dat de temperatuur zo constant mogelijk is. Van temperatuurschommelingen gaat wijn sneller achteruit.
  • Bewaar de wijn liggend als ‘ie een kurk heeft; zo zorg je ervoor dat de kurk niet uitdroogt en de wijn dus goed beschermd blijft.
  • Als je wijn lang wilt bewaren is ook de vochtigheid van de ruimte van belang: bij te veel vocht raken de etiketten beschadigd, bij te weinig vocht kan de kurk uitdrogen.

Zo, nu weet je een stuk meer over de houdbaarheid van geopende én ongeopende rode wijn. Natuurlijk zijn dit algemene richtlijnen. Heb je vragen over een specifieke wijn staan we uiteraard voor je klaar met een persoonlijk advies!

Gerelateerd:

Even geduld a.u.b.