Hoe bewaar je witte wijn?

Hoe bewaar je witte wijn?

zondag 23 januari 2022  |  Categorie: Wijn serveren en bewaren

Nieuwsgierig hoe lang witte wijn bewaard kan worden? Hoe lang witte wijn geopend houdbaar is? En of witte wijn kan bederven? Een antwoord op al deze vragen vind je in dit artikel. We leggen je uit hoe je ongeopende witte wijn bewaart, wat je het beste met geopende witte wijn doet en of je witte wijn in de koelkast kunt bewaren of niet.

Hoe bewaar je witte wijn voor en na openen?

Hoe je witte wijn bewaart, is afhankelijk van verschillende zaken. Een belangrijk verschil is natuurlijk of de wijn al geopend is of nog niet; ongeopende witte wijn is niet erg lang houdbaar, de houdbaarheid van gesloten witte wijn is meestal twee à drie jaar, soms langer.

Ongeopende witte wijn bewaren

De meeste witte wijn wordt gemaakt voor onmiddellijke consumptie en niet per se om te bewaren. Dat betekent dat de meeste witte wijn jong gedronken het best tot z’n recht komt en tot zo’n twee à drie jaar houdbaar is. Hoe langer na de oogst je de wijn drinkt, hoe meer ‘ie z’n fruitige aroma’s zal verliezen. Dat wil niet meteen zeggen dat de wijn bedorven is, maar als je lang genoeg wacht is dat uiteindelijk wel wat er gebeurt. Om je witte wijnen zo lang mogelijk goed te houden, bewaar je ze bij voorkeur op een koele, donkere plek. De ideale bewaartemperatuur is een graad of twaalf, maar belangrijker is dat de temperatuur zo constant mogelijk is. Wijn kan namelijk niet goed tegen temperatuurschommelingen.

Sommige witte wijnen vormen een uitzondering op de hierboven beschreven vuistregel. Er zijn witte wijnen die je niet alleen langer dan twee à drie jaar kunt bewaren, maar die zich ook nog ontwikkelen in de fles en dus mooier worden door ze te laten liggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor witte Bourgogne, Chardonnay en Riesling van hoog niveau. Ook zoete wijnen, zoals Sauternes of Trockenbeerenauslese kun je (bijzonder) lang bewaren. Als je witte wijn voor de lange(re) termijn wilt bewaren kun je het beste investeren in een wijnkoelkast of eventueel een wijnkelder. De volgende zaken zijn van belang bij het bewaren van wijn:

  • een constante koele temperatuur (twaalf graden)
  • zo min mogelijk blootstelling aan licht
  • goede luchtvochtigheid
  • liggende flessen

Overigens vragen veel mensen zich af hoe lang je witte wijn kunt bewaren met een schroefdop. Het antwoord is simpel: net zo lang als met een kurk. Eigenlijk speelt het verschil tussen schroefdop en kurk uitsluitend een rol bij bewaarwijnen. Kurk is iets poreuzer en laat dus iets meer zuurstof door dan een schroefdop. Maar ook schroefdoppen worden steeds beter en imiteren de eigenschappen van kurk. Topwijnen kunnen dus zowel onder kurk als onder schroefdop rijpen, op de lange termijn gaat het om minieme verschillen.

Witte wijn bewaren na openen

De houdbaarheid van geopende witte wijn is in de meeste gevallen enkele dagen. Wat er gebeurt wanneer je de wijn opent, is dat er zuurstof bij de wijn komt. Dit zorgt ervoor dat de wijn gaat oxideren, waardoor de kwaliteit van de geur en smaak gaat afnemen. Als je de wijn lang laat staan wordt het uiteindelijk azijn. Hoe lang witte wijn precies lekker blijft verschilt – soms is de wijn na een dag al minder lekker, in andere gevallen smaakt de wijn na vier dagen nog goed. Luxere wijnen met meer structuur, alcohol en eventueel suiker kunnen over het algemeen iets beter open staan dan simpele fruitige wijnen. Daarnaast is het ook een kwestie van smaak. Het beste kun je gewoon even een slokje proeven. Smaakt de wijn niet meer zo lekker? Niet getreurd, dan kun je er altijd nog mee koken!

Om de kwaliteit van witte wijn na openen zo goed mogelijk te houden, kun je de fles het beste weer afsluiten met de kurk of de schroefdop en ‘m in de koelkast bewaren. Leg de wijn niet neer, want zo vergroot je het oppervlak dat aan zuurstof wordt blootgesteld. Van de vacuümpomp zijn we niet zo’n fan, wat we wel echt een fantastische uitvinding vinden is het Private Preserve wijnbewaarsysteem. Met dit systeem leg je een laag gas dat zwaarder is dan zuurstof over de wijn, waardoor de wijn niet in contact komt met zuurstof. Zo kun je nog enkele dagen van je geopende wijn genieten zonder dat de smaak achteruitgaat!

Witte wijn bewaren binnen of buiten de koelkast?

Witte wijn in de koelkast bewaren: goed idee of niet? Dat hangt ervan af. Zoals hierboven besproken komt het de houdbaarheid van geopende witte wijn ten goede om ‘m in de koelkast te bewaren. Daardoor vertraag je het oxidatieproces namelijk iets. Goed idee dus! Voor ongeopende flessen witte wijn geldt dan weer dat je ze beter niet (voor langere tijd) in de koelkast kunt bewaren, maar op een donkere, koele plek (drinkwijnen) of in een wijnkoelkast (drink- en bewaarwijnen). Dat zit als volgt: de meeste koelkasten staan op een graad of drie à vier. Dat is ideaal voor het bewaren van je groenten en je yoghurt, maar een stuk minder voor je wijn. Bij een dusdanig lage temperatuur verliest wijn namelijk langzaam maar zeker z’n levendige geuren en smaken. Daarnaast trilt een koelkast constant, ook iets waar je je wijn beter niet aan bloot kunt stellen. Kortom, de koelkast gebruik je voor het bewaren van geopende flessen en voor het koelen van de witte wijn voor je ‘m uitserveert, maar niet voor langetermijnopslag.

Gerelateerd:

Even geduld a.u.b.