Champagneglazen kopen: een gids

Champagneglazen kopen: een gids

donderdag 10 februari 2022  |  Categorie: Wijn serveren en bewaren

Champagneglazen kopen: hoe ingewikkeld kan het worden? Nou, ingewikkelder dan je in eerste instantie misschien zou denken. Er zijn namelijk verschillende typen champagneglazen, die ieder een eigen toepassing kennen. In deze gids lees je meer over soorten en merken champagneglazen. Zo weet je straks precies welke glazen je het best kunt aanschaffen.

Verschillende soorten champagneglazen

Voor veel mensen zijn de klassieke champagneglazen nog altijd flûtes. Maar dat is niet het enige (en ook niet in alle gevallen het beste) Champagneglas. Grofweg kun je de champagneglazen opdelen in drie soorten: champagneflûtes, champagnecoupes en tulpvormige champagneglazen. Hun nogal verschillende vormen zijn niet alleen een kwestie van uiterlijk, maar ook van flinke invloed op de beleving van de wijn. Welk type glazen je het best kunt kiezen, hangt dus vooral af van welk type mousserende wijn je eruit wilt drinken.

De coupe

Het oudste en misschien ook wel meest tot de verbeelding sprekende champagneglas is de coupe. Het is het glas dat zou zijn ontworpen naar de borst van Marie-Antoinette (niet waar, wel een goed verhaal), het glas van de roaring twenties en het glas waaruit sterren als Marilyn Monroe en Sophia Loren hun Champagne nipten. De coupe is dus één en al luxe, weelde en glamour. Maar is het meest sexy champagneglas ook het ideale champagneglas? Dat dan weer niet, helaas. Doordat de coupe een lage kelk met een wijde opening heeft, verliest mousserende wijn in dit glas veel sneller z'n mousse en aroma. In de tijd dat dit glas bedacht werd was dat niet zo erg, want Champagne was toen nog een zoete wijn, die op een heel andere manier gedronken werd. Vandaag de dag is het echter precies de essentie van Champagne die je verliest in dit type glazen.

Conclusie: de coupe wint als het gaat om design, maar is niet het beste glas voor je chique Champagne. Gebruik ‘m dus voor feestjes, of om de zoete, bubbelende Moscato d’Asti uit te serveren.

De flûte

De flûte begon z’n intrede te doen in de jaren vijftig van de vorige eeuw en geldt vandaag de dag nog altijd als klassiek en tijdloos champagneglas. Waar in glazen met een wijde kelk de bubbels al snel vervliegen, is de flûte met z’n hoge, slanke en smalle kelk uitermate geschikt om de bubbels in mousserende wijnen optimaal tot hun recht te laten komen. Ook wanneer de wijn al even in je glas zit blijf je een mooie ‘train of bubbles’ houden: de bubbels blijven opborrelen vanaf de bodem van je glas. Flûtes zijn ook wat praktischer dan coupes: je morst je bubbel veel minder snel en flûtes nemen een stuk minder ruimte in; handig bij het opbergen en uitserveren. Een nadeel van de smalle kelk is dat het aroma minder goed tot z’n recht kan komen, zeker wanneer je de flûte vrij vol schenkt.

Conclusie: flûtes zijn handige, stijlvolle (en vaak ook betaalbare) glazen om in huis te hebben voor het nuttigen van niet al te prijzige mousserende wijnen, zoals Cava, Prosecco of Crémant. Eventueel kun je er ook jeugdige, niet al te complexe Champagnes in schenken. Een handige tip is om de flûtes niet te vol te schenken voor een zo optimaal mogelijke aromabeleving.

Het tulpvormige champagneglas

Toegegeven, een tulpvormig champagneglas heeft misschien niet de allure of bekendheid van de coupe of de flûte, maar als je voor de ultieme Champagne-beleving gaat, is het wel het beste glas. Net als de flûte heeft ook het champagneglas een hogere kelk, zodat de bubbels mooi omhoog blijven komen. Om dit extra in de hand te werken hebben champagneglazen (net als sommige flûtes overigens) vaak een bubbelpunt: een iets opgeruwd reliëf op de bodem van het glas. Daarnaast heeft een champagneglas een wijdere kelk, met wel een taps toelopende bovenkant. Deze vorm is ideaal om het aroma van complexere, meer gelaagde mousserende wijnen zo goed mogelijk over te brengen.

Conclusie: tulpvormige glazen zijn de beste optie voor complexere, luxere mousserende wijnen met een gelaagd aroma, zoals premium Champagne en zeker vintage Champagne, maar bijvoorbeeld ook Franciacorta of Sekt van hoog niveau.

Verschillende merken champagneglazen

Er zijn zoveel merken champagneglazen als er vormen zijn. Behalve bekende wijnglasmerken zijn er ook Champagnehuizen die eigen champagneglazen aanbieden. Wijn.com werkt met het glaswerk van Oostenrijkse wijnglasspecialist Riedel en verkoopt daarnaast glazen van Champagnehuis Charles Heidsieck.

Riedel champagneglazen

Als er één wijnbedrijf een ware wetenschap heeft gemaakt van het optimale glas voor ieder type wijn, is het wel Riedel. Maximilian Riedel, de huidige CEO en elfde generatie van het familiebedrijf, heeft zich hoogstpersoonlijk hard gemaakt voor een meer tulpvormig champagneglas versus de gangbare flûte. Als je het hem vraagt heeft ieder type champagneglas zo z’n toepassing, maar is een tulpvormig glas ‘the Riedel way of drinking Champagne’. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Riedel: het bedrijf maakt tientallen soorten champagneglazen. Van eenvoudig, breed inzetbaar en betaalbaar tot superexclusieve, flinterdunne mondgeblazen kristallen glazen. En van klassieke coupes en flûtes tot diverse tulpvormige champagneglazen, tot zelfs champagneglazen zonder pootje! Een fijn allround en niet te prijzig champagneglas is het Riedel Mixing Champagneglas.

Charles Heidsieck champagneglazen

Fan van de schitterende Charles Heidsieck Champagnes? Dan zijn de glazen van dit prestigieuze huis een aanrader. Heidsieck liet speciaal voor hun eigen Champagnes twee typen champagneglazen ontwerpen. Voor de non vintage Champagnes is er het Charles Heidsieck Crayère wijnglas: een elegant glas met lichte bolling voor een perfecte aromabeleving. Voor de vintage Champagnes is er het extra luxe Charles Heidsieck Grand Champagne wijnglas. Zoals de naam doet vermoeden is dit glas een slag groter dan het Crayère-glas en eveneens tulpvormig. Zo gaat er niets van het rijkgeschakeerde karakter van deze exclusieve Champagnes verloren.

Er is dus nogal wat keuze als het gaat om het kopen van champagneglazen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar je kunt het ook simpel houden. Het handigst is om te kijken naar hoe vaak je welk type mousserende wijnen drinkt. Drink je af en toe een niet te ingewikkelde bubbel en bij uitzondering een keer Champagne? Dan kom je met een set flûtes of eenvoudige, niet te dure champagneglazen al een heel eind. Voor een Prosecco of Cava van een tientje heb je niet per se een mondgeblazen kristallen glas nodig. Drink je regelmatiger luxe Champagnes, dan is investeren in een mooie set champagneglazen de moeite waard. En misschien vind jij de looks van je glas wel veel belangrijker dan de smaakbeleving en kies je dus op basis van wat je mooi vindt. Het kan allemaal. We sluiten ons dan ook aan bij Maximilian: ieder glas heeft zo z’n toepassing.

Even geduld a.u.b.